FILM

Undine

5.4.2022. | 19 sati

U sklopu još jednog programa ZFF-a u Uraniji u utorak, 5. travnja u 19 sati prikazujemo Undine, film jednog od omiljenih njemačkih redatelja današnjice, Christiana Petzolda (Barbara, Feniks, Tranzit). U kratkom uvodnom razgovoru prije projekcije filma pridružit će nam se dramaturg i pisac Dino Pešut.

Nakon što Johannes okonča njihovu vezu, Undine (Paula Beer) upoznaje misterioznog i romantičnog mladog ronioca Christophea (Franz Rogowski). Nova ljubavna priča dvoje junaka ubrzo se pretvara u zavodljivu i senzualnu, no neobičnu romantičnu dramu u kojoj se realnost i fantazija susreću u intrigantnoj filmskoj parafrazi drevnoga mita koji je svoje mjesto, osim u popularnoj bajci Hansa Christiana Andersena, našao i u djelima brojnih umjetnika: od pjesnikinje Ingeborg Bachmann, preko slikara J. M. W. Turnera i Paula Gauguina, pa do pop-art umjetnika Andyja Warhola i redatelja Neila Jordana.

Uz prepoznatljivu Petzoldovu impresivnu stilsku i narativnu eleganciju, u studiozno snimljenim kadrovima koje potpisuje redateljev stalni suradnik, direktor fotografije Hans Fromm, značajnu ulogu u filmu zadobiva i sam grad Berlin. Urbanistička povijest i arhitektonske vizure grada, koji je baš poput naslovne junakinje obilježen podjelama – između Istoka i Zapada, kopna i vode, stvarnosti i legende – protežu se čitavim filmom.

Ovo ”neobično lijepo ostvarenje jednog od najboljih njemačkih redatelja” (Boyd van Hoeij, The Hollywood Reporter) na Berlinaleu je ovjenčano nagradom FIPRESCI, a Paula Beer je za ovo ostvarenje nagrađena berlinskim Srebrnim medvjedom i nagradom Europske filmske akademije za najbolju glumicu. 

Ulaznice po pojedinačnoj cijeni od 25 kuna mogu se kupiti online putem poveznice:https://kupiulaznicu.zff.hr/projekcija/43849.

Iz kritika:

Fascinantan i izvanredno realiziran. – The Playlist
Čudnovata nova ljepota u režiji jednog od najboljih njemačkih redatelja. – Hollywood Reporter
Petzold ostaje majstor dočaravanja izbezumljenih likova koje proganjaju mračne opsesije.– Indiewire
‘Undine’ (je) čaroban doživljaj. – Edge Media Network
Netipični filmski prikaz romantizirane bajke smještene u moderni svijet. – Film Inquiry
 

Srijeda, 2. 3. 2022.

Nemirni

8.3.2022. | 20 sati

Nemirni, novi film belgijskog redatelja Joachima Lafossea bit će pretpremijerno prikazan u sklopu ZFF-ovog programa u Uraniji na Kvaternikovom trgu. Projekcija filma održat će se u utorak, 8. ožujka u 20 sati uz uvodni razgovor i gostovanje slikara Zlatana Vehabovića.

Četvrtak, 15. 7. 2021.

Kolaži o laži | Predstavljanje dokumentarnog serijala

14.7.2021. | 19 sati

Dokumentarni serijal KOLAŽI O LAŽI u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića predstavljen je 14.7.2021. u Uraniji – prostoru kreacije.