GLAZBA

Jezero | Promocija albuma Nine Romić u Uraniji

15. i 16.6.2023. | 20 sati

JEZERO je peti album glazbenice Nine Romić i koji izlazi 16. lipnja za Aquarius Records. Koncertno predstavljanje albuma održat će se 15. i 16. lipnja u Uraniji - prostoru kreacije, u 20 sati

Tijekom promocije održat će se i projekcija kratkometražnog filma "Jezero".

Nina Romić jedna je od najcjenjenijih hrvatskih kantautorica mlađe generacije i organizatorica “Začarane Močvare”, programa koji promovira kantautorsku scenu. Do sada je objavila četiri albuma, a uskoro joj izlazi peti autorski album naziva "Jezero". Godine 2010. objavljen joj je prvi album “Daljine”, kojim se afirmira kao kantautorica prepoznatljivog tzv. ženskog pisma domaće glazbene scene. Nakon tog uspješnog debitantskog ostvarenja, drugim albumom “Ptice” osvojila je kritiku diljem Hrvatske i regije te zasjela na većinu top-lista glazbenih ostvarenja za 2012. Uslijedili su hvaljeni i među kritičarima izvrsno prihvaćeni albumi “Stablo” 2014., koji je osvojio prestižnu nominaciju “IMPALA” za najbolji europski album, i “Sloboda” 2018. godine, a kroz mjesec dana izlazi joj peti autorski album – “Jezero.”

Ninin važan doprinos razvoju domaće kantautorske scene je i njeno grupiranje oko događanja koje je ona inicirala i organizirala, pa se od 2007. bavi i organizacijom kantautorskih koncerata, najpoznatiji je i najdugovječniji projekt Začarana Močvara, u klubu Močvara u Zagrebu kojeg ona vodi kao umjetnička voditeljica. 

Zaronite u Jezero

 

 

nina romić je generacijski talent,

ali ne zanima je uspjeh.

...barem se tako čini po dugoj i plodnoj karijeri punoj glazbe koja je vrlo malo zainteresirana za takozvani stvarni svijet. sva mjerila kojima procjenjujemo tko je na kojem nivou - novac, nekretnine, radna mjesta, društveno svrstavanje kroz stavove, marka nove majice - irelevantan su faktor u glazbi nine romić.

njoj je glazba, još od izuzetne "u mom malom mraku", oduvijek bila bunar iz kojeg je crpila snagu u najgorim trenucima samoće i manjka ili viška introspekcije. na "jezeru" se čini da u jednakoj mjeri riskira bacanje u taj bunar.

misli izrečene na ovom albumu mogu se materijalizirati samo od strane nekoga tko je u ovakvoj specifičnoj poziciji - priznat i cijenjen od strane ozbiljnih glazbenih entuzijasta, a dovoljno daleko od patetičnih pokušaja dodvoravanja široj publici da može napraviti što god hoće.

kroz izraženu tjeskobu koja curi ispod haube skoro svih pjesama, nina ponekad koristi svoj glas kao umiljatu utjehu vlastitom nagonu za pasivnošću, ponekad kao svjetionik kroz mrak za koji zna da će proći - iako evidentno ne zna i kad, a ponekad kao gromoglasnu budnicu kojom prijeti samoj sebi iz perspektive promišljenog dijela sebe, svjesnog svih grešaka koje radi prije nego li su i učinjene.

puno lijepih stvari može se reći o "jezeru". od sedmominutnog napadaja panike koji otvara album (krunsko ostvarenje), zadivljujuće neodoljivog komada pop melankolije "i plovi brod, zanimljivih i promišljenih "jedini dom", "uspavanka" ili sakralne "ono što bi htjela" u kojoj nina konačno pristaje na kapitulaciju u ratu protiv sebe same, ovo je songwriterski velik iskorak, čemu svjedoči i činjenica da su najslabiji trenuci albuma upravo oni u kojima se nina naslanja na stare i prokušane obrasce koji su je dosad navigirali.

produkcija je divna, minimalistična i čista - silvio bočić nini daje prostora koliko god poželi i radi zanimljive i suptilne stvari u džepovima koji su mu na raspolaganju. jednako je krucijalno navesti i jelenu galić koja je udahnula poseban ugođaj svojim instrumentalnim i vokalnim doprinosom iz kojeg je jasno da je nina nabasala na zlatnu žilu.

ipak, na ovom albumu neće se naći ponešto za svakoga. na većem i slobodnijem tržištu, ovdje bi pričali o introspektivnom daru mnogobrojnoj publici koja revno secira njene stihove, ali to ovdje nije slučaj:

nina romić napravila je album o nini romić i posvetila ga samo nini romić.

to što slušamo ovako čistu, golu i duboku introspekciju neopterećenu reakcijama je velika privilegija.

jedino što je bilo potrebno je jedan generacijski talent kojeg ne zanima uspjeh.

uronite u "jezero" - i ne opterećujte se brojevima! - tekst predgovora albumu anonimnog autora

Za rezervaciju mjesta molimo da se javite na info@urania.hr. U predmet e-maila navedite "Nina Romić" i javite svoje ime i prezime, datum koncerta te broj mjesta koja biste htjeli rezervirati.

Promocija je 15.6., a dodatni koncert je 16.6.

Fotografija: Marina Uzelac