GLAZBA

Pjesme | Marta Kolega i Dunja Bahtijarević u Uraniji

21.2.2024. | 19 sati

Marta Kolega i Dunja Bahtijarević predstavljaju album “Pjesme” u Uraniji – prostoru kreacije, 21. veljače od 19  sati

Vrlo osebujne pjesnikinje i pjevačice Marta Kolega i Dunja Bahtijarević svoju su posvećenost poeziji i tradicijskim napjevima stopile u jedinstveni projekt koji drsko izaziva granice glazbe i poezije. Njihov album “Pjesme” vrlo je poseban i intiman, te tvori zaseban žanr koji dosad nije bio prisutan na našoj glazbenoj i književnoj sceni. Osim što razvija marginalizirane žanrove, također doprinosi popularizaciji slabije zastupljenih jezika i stilova pjevanja te razbijanju predrasuda o njima. 

Marta Kolega dolazi iz mjesta Kali na otoku Ugljanu te piše na lokalnoj čakavici, dok
Dunja u sebi nosi bosanske korijene. Dunja je članica glazbenih sastava Dunjaluk i Chant Electronique, a obje su vokalistice u Mimika Orkestru. Bave se proučavanjem, izvođenjem i podučavanjem tradicijske glazbe - one koja im je fizički i zavičajno bliska, ali i one koja ih je privukla senzibilitetom i s kojom su se susrele zahvaljujući mnogobrojnim međunarodnim suradnjama. U posljednje vrijeme Marta se fokusirala na španjolsku i latinoameričku tradiciju, kao i na mjesta susreta Istoka i Zapada, dok se Dunja usredotočila na sevdah, tradicijsko pjevanje Bosne i Hercegovine, odakle je izbjegla ratnih godina.

Album 'Pjesme' na dirljiv, osoban i autentičan način prenosi bogatstvo hrvatske i svjetske vokalne tradicije i osobnih iskustava. Nedugo nakon izlaska našao se na 7. mjesto Balkan World Music Charts za prvi kvartal 2023., a portal Ziher.hr odabrao ga je među deset najboljih albuma u prvoj polovici 2023. godine. Glazbena novinarka portala Glazba.hr Valentina Sertić odabrala je album “Pjesme” među 10 najboljih u prošloj godini u velikoj anketi magazina Nacional.

Iz medija:

'Album “Pjesme” jedan je neobičan, ali u slučaju Marte i Dunje sasvim logičan spoj stapanja glazbe i poezije u kojemu i jedan i drugi izričaj ne moraju bitno biti nositelji nego se zaista savršeno nadopunjuju. Obje djevojke odavno se bave proučavanjem i izvođenjem tradicijske glazbe, a očigledno poetski moment je već odavno bio u njima i u ovom projektu samo je isplivao i sjeo na svoje mjesto…Dvije vrhunske umjetnice Marta i Dunja u projektu “Pjesme” donijele su nam jedno novo do sada sasvim nepoznato iskustvo za koje se nadamo da ćemo ga moći čuti i vidjeti i na pokojem “koncertu“, ali i na nekoj poetskoj večeri jer ovakav novi i poseban izričaj zasigurno zaslužuje predstavljanje široj publici.', Boris Abramović (Music-box.hr)

'Pjesme Marte Kolege i Dunje Bahtijarević je hrabar albumski spoj tradicijskog pjevanja i poezije. Talentirane pjevačice koje najbolje znamo iz Mimika Orchestra kombiniraju strast prema poeziji i tradiciji u nesvakidašnji glazbeno-pjesnički projekt. Album donosi možda i inovativan žanr koji testira granice i glazbe i poezije.', Igor Jurilj (Ziher.hr)

'Nekako s proljeća, vokalistice Marta Kolega i Dunja Bahtijarević objavile su a capella album jednostavno nazvan “Pjesme”. Autorice koje u Mimika Orkestru obnašaju zadaće iz ‘prve vrste’ ovime su odlučile ispucati svoje ‘unutarnje rezerve’, ali – na suho. Iznenađenje je tim veće kad se ustanovi da na preslušanom albumu nema nijednog gostujućeg suradnika/ce, već samo vokali. Ovaj projekt sa štihom-iz-zapećka objedinjuje tradicijsko pjevanje, faux folk, autorsku poeziju i spoken word, a snimljen je u studiju izdavača Intek u Koprivnici.', Vid Jeraj (VoxFeminae.hr)

'Njihov album je nešto neverovatno, spoj poezije, priče i muzike. Još jedan magičan album. Neverovatno iznenađenje. S nestrpljenjem očekujem kako bi ovo izgledalo uživo…' Bojan Đorđević, Radio Beograd 3

Fotografija: Marina Uzelac

Album “Pjesme” slušajte OVDJE.