ARHITEKTURA

Open House | Urania

21.10.2023. | 10 sati

Festival Zagreb Open House zamišljen je kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata.

Festival potiče razmišljanja o vrijednostima grada i ulozi stanovnika u njegovom stvaranju te ih potiče da se zalažu za dobro osmišljeno, planski izgrađeno okruženje. To uključuje i  promišljanja  načina na koji se arhitektura bavi ekološkom, socijalnom i gospodarskom održivošću.

Open House festivali diljem svijeta, već više od tri desetljeća  fokusirani su na predstavljanje  urbanih krajolika. Prvi Open House festival  održao se  1992. godine u Londonu, a network Open House Worldwide danas okuplja 54 velikih svjetskih gradova poput Kopenhagena, New Yorka, Pariza, Amsterdama….. Open House događanjima u svijetu godišnje nazoči gotovo milijun ljudi, a zabilježeno je dva milijuna posjeta objektima koje prati i  oko 18.000 volontera ponajčešće studenata i građana koji svojim doprinosom čine Festival vidljivijim. Svi program su besplatni, a uključuju  veliki angažman organizatora i volontera.

Staro kino Urania jedno je od mnogih kina izgrađenih početkom 20. stoljeća u urbanim blokovima cijelog zagrebačkog donjeg grada.  Iako datira iz 1939. godine, cijela je struktura vrlo dobro očuvana, zajedno s potpornim stupovima, glavnim lukovima u velikoj dvorani i svim stropovima. Stropovi su poseban primjer prvih betonskih konstrukcija s uzdužnim uskim strukturnim rebrima iz tog razdoblja. Taj lijepi primjer ranog inženjerstva betonske tehnologije bio je vrijedan očuvanja i obnove. U rekonstrukciji su zadržana tri od četiri postojeća volumena: bivši ulazni prostor kina i prateći uredi, veliki lobby s visinom stropa od tri kata i glavna kino dvorana. Većina izvornih konstruktivnih materijala zadržana je uz minimalne intervencije – izvorni cigleni zidovi, sirova žbuka, beton na podovima i stropovima; dok je sva nova oprema rađena od tri materijala – hrast, furnir smreke i sirovi čelik. Nova Urania sadrži javni prostor namijenjen raznim kulturnim događanjima, te nekoliko uredskih prostora. Polivalentni javni prostor opremljen multimedijom i malom tribinom povezan je  bistroom s dvorišnom terasom.

Prijave su na linku.  

Utorak, 2. 2. 2021.

Kreativni umovi: Ivan Rupnik | MOD X - platforma za upravljanje i razmjenu znanja

Četvrtak, 11.2. | 17:30 sati

MOD X je platforma za upravljanje i razmjenu znanja koja podržava strukturne promjene u građevinskoj industriji koja se prebacuje na više industrijalizirana i izvannamjenska sredstva i metode.