KAZALIŠTE

Zagrebački festival monodrame

1. - 7.6.2021. | 20 sati

Zagrebački Festival Monodrame čiji je idejni začetnik i organizator Teatar Gavran, će se održati prvih sedam dana lipnja 2021., u prostoru partnera Urania - prostor kreacije, koji je lociran na Kvaternikovom trgu 3/3.

Zamišljeno je da šest predstava sudjeluje u konkurenciji, a sedmoga dana se izvan konkurencije izvodi neka od monodrama koje su prijašnjih godina već ovjenčane nagradama, te se zadnje večeri dodjeljuje Nagrada za najbolje glumačko postignućekoju je osmislio vrhunski likovni umjetnik Dimitrije Popović. Namjera nam je da s vremenom ovaj festival postane jednim od nezaobilaznih zagrebačkih teatarskih festivala.

-------

7. lipnja 2021. u nazočnosti uzvanika iz kulturnog i društvenog života, završio je 1. Zagrebački festival monodrame u organizaciji Teatra Gavran. Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje osvojio je mladi glumac Eugen Stjepan Višić za monodramu "Ljubavno pismo ili ljubav koja se nije dogodila. Još." u produkciji Akademije dramske umjetnosti.

O nagradi je odlučio tročlani žiri: Branka Cvitković, glumica, Dubravko Jelačić Bužimski, književnik i Vesna Muhoberac, profesorica, a nagradu su mu uručile ravnateljica festivala Maja Šegota i predsjednica žirija, profesorica Vesna Muhoberac.

Tročlani selektorski team kojeg su činile Dina Vukelić, dramaturginja, Andrea Divić, književna kritičarka, te Maja Šegota, ravnateljica festivala, od ukupno 29 zaprimljenih prijava odabrale su 6 monodrama u natjecateljski program, a pokazalo se da je u ovim teškim epidemiološkim vremenima monodrama glumcima postala iznimno važnim glumačkim izazovom.

Nakon dodjele nagrade Boris Svrtan je izveo kultnu monodramu "Moj Slučaj" prema tekstovima Vlade Gotovca koju je publika primila s oduševljenjem.

Četvrtak, 8. 4. 2021.

6gta | Čitanje NJE |

08.4.2020. u 18 sati

Karlovačke ženske snage, Petra Cicvarić, glumica i spisateljica i Ana Maria Štefanac, glumica i radijska voditeljica, dio su mreže suradnica iz struke koje od samog početka podržavaju projekt i koja je svakim danom veća.