KAZALIŠTE

Virginia Woolf | Soba za poglede/Room for a view, monodrama

31.5.2021. | 20 sati

Predstava Soba za poglede nastala je prema priči Virginije Woolf Nova haljina. Drama je to o promatranome izloženom pogledima drugih koji nisu uvijek tihi i pažljivi. 

Raširen i izrazito nepopularan fenomen tjeskobe i srama, elementi socijalne fobije kao posljedice nesnalaženja u dominantnim društvenim obrascima na događajima kojima često pridajemo veću pozornost nego što doista zaslužuju, intrigantne su točke u svijetu prepunom happeninga i evenata u kojima je sve unaprijed određeno i likovno zadano.

Priča na posve dirljiv način probija u unutarnji, nestabilan život krhke, društveno (ne)angažirane, plašljive i u osamu povučene jedinke, stanovite Mabel Waring, koja naoko nevažanim događajem odlaska na zabavu u društvo kojemu zapravo ne pripada pokušava razbiti ciklus nesigurnosti i nemira koje osjeća pred drugim ljudima. 

Ona želi poraditi na svojoj nedruštvenosti. Suočena s posljedicom svojega izbora, stidljiva i gotovo nijema od usmjerenosti na vlastite nedostatke, prekomjerno opterećena dojmom koji ostavlja na druge ne uspijeva se uključiti u opći slijed večeri. No to nipošto ne znači da se njezin trud nije isplatio.

Iz medija: 

“ ‘Soba za poglede’ zaslužuje stalne termine igranja i repertoarno mjesto u nekome od naših kazališta, dok bih glumicu Ivanu Buljan Legati voljela susresti u brojnim karakternim rolama: od Medeje i Fedre do beckettovskih i krležijanskih rola. Naša kazališna scena zaslužuje glumice koje svoj posao ne kale smješkanjem po sapunicama i na manekenskim pistama, već u pasioniranom promišljanju kompletnog kaosa ljudskosti. Pod uvjetom da zadrži smjelost ovdje posijane nekonvencionalnosti, Ivana Buljan Legati svakako je na početku izazovne autorske karijere glumačkog »prijestupništva«. Nataša Govedić, Novi list

50 minuta ispunjenih hrabrom i emotivnom izvedbom ovog izazovnog komada pokazalo se kao pun pogodak u vrijeme kad su ovakve teme aktualnije no ikad. Istaknuti treba i odličnu glazbenu podlogu koju potpisuju Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, a koja daje na dramatičnosti u ključnim trenucima. Tportal

Predstava je osvojila 2 nagrade za najbolju izvedbu monodrame na međunarodnim festivalima monodrame BEFEMON u Vojvodini, te MONOAKT na Kosovu.

Autorski tim:

Igra: Ivana Buljan Legati

Režija: Marina Petković Liker

Dramatizacija: Ivana Buljan Legati

Prema prijevodu: Sanje Lovrenčić

Kostimi i scena: Zdravka Ivandija Kirigin

Glazba: MrLee&IvaneSky /Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle/

Fotografija, dizajn i video materijali: Darije Petković

Ulaz je moguć jedino uz prethodnu rezervaciju na e-mail: sobazapoglede@gmail.com, s navedenim subjectom e-maila "Rezervacija: Virginia Woolf | Soba za poglede/Room for a view, monodrama" radi ograničenog broja mjesta u publici.

Rezervirane ulaznice podižu se pola sata prije predstave na dan izvedbe po cijeni od 50 kn za studente i umirovljenike/ 70 kn za sve ostale. 

Četvrtak, 8. 4. 2021.

6gta | Čitanje NJE |

08.4.2020. u 18 sati

Karlovačke ženske snage, Petra Cicvarić, glumica i spisateljica i Ana Maria Štefanac, glumica i radijska voditeljica, dio su mreže suradnica iz struke koje od samog početka podržavaju projekt i koja je svakim danom veća.