GLAZBA

Iskustvo unutarnjih zvučnih vizija i zvuka u prostoru

13.4.2023. | 20:30

Grgur Savić premijerno će izvesti pet vlastitih grafičkih kompozicija pod nazivom ''Putevi kretanja zvuka u prostoru''. 

U zajedništvu izvedbenih elemenata - saksofon, objekti i elektronika, s elementima prostora i vremena - zvuk, tijelo, zrak, naša prisutnost i misli, kompozicije stvaraju jedinstvenu novu zvučnu-vizualno-imaginarnu sliku u stvarnom vremenu i time pozivaju slušatelja na sukreiranje djela i vlastitu introspekciju.

 

Grgur Savić: I. Stavak - Nebula Sector P-104 za solo saksofon i malu elektroniku

Grgur Savić: II. Stavak - Kashyyyk Orbits - za solo saksofon i objekte

Grgur Savić: III. Stavak - Blixus - za solo saksofon i transmiter

Grgur Savić: IV. Stavak - CT-5555 - za solo saksofon i terenski zvuk

Grgur Savić: V. Stavak - Carasynthia Dune - za solo saksofon, laptop i projektor

 

Kako su grafički radovi komponirani s vrlo jasnom zamišljenom zvučno-vizualnom formom, a element ceremonijalnosti inkorporiran je u mojoj glazbi već duže vrijeme, sve pojedinačne kompozicije biti će izvođene s različitog polazišta, s ciljem da se označi projekcija i lokalizacija izvora zvuka u fizičkom prostoru. U svim stavcima kontrolu ili izbor glazbene forme prepuštam svojim intuitivnim mislima. Dinamika, boja i kvaliteta zvuka ono su u čemu razmišljam i želim na njih utjecati tokom cijelog izvođenja dok ne dosegnem potpuno medijsko iskustvo. Moja umjetnička praksa odraz je mog osobnog puta na kojem sam bio hrabar da budem vjeran sebi. Nadam se da će moja umjetnost inspirirati i motivirati druge da istražuju svoje osobne putove i pronađu snagu i motivaciju na istom. - ističe autor o svom radu.

 

O autoru:

Grgur Savić (*1983 u Zagrebu, Hrvatska) je hrvatsko-njemački skladatelj, saksofonist i suvremeni glazbeni improvizator. Njegovo umjetničko istraživanje usmjereno je na razvoj suvremenog i eksperimentalnog repertoara temeljenog na osnovama proširenih instrumentalnih tehnika, grafičkih kompozicija s fokusom na nove glazbene tehnologije te eksperimentalnu elektroniku.

Grgur Savić diplomirao je klasični saksofon na Akademiji za glazbu i dramske umjetnosti u Grazu i studirao improvizaciju na Konzervatoriju za glazbu i kazalište "KONSE" Kärntner u Klagenfurtu.  

Trenutno na Institutu za kreativne umjetnosti i tehnologiju - Catalyst Berlin (Funkhaus), završava istraživački projekt na temu eksperimentalni zvuk i suvremene grafičke kompozicije.

Ulaz na koncert je besplatan, no zbog ograničenog broja mjesta zainteresirane ljubazno molimo da rezerviraju mjesto (mjesta) na info@urania.hr