PLES

PLESNA URANIA | Love will tear us apart

29. ožujka u 19 sati

[ODGOĐENO DO DALJNJEGA]

'Love will tear us apart' Saše Božića i Petre Hrašćanec jedna je od najdugovječnijih hrvatskih plesnih predstava sa 77. izvedbom u novom izvedbenom prostoru Urania - prostor kreacije, a nakon gostovanja u slavnom briselskom Bozaru!

Ovaj solo, za kojega je P. Hrašćanec nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta 2012. za najbolju žensku plesnu ulogu, žanrovski vrluda između rock koncerta, ispovjedne forme i apstraktnog plesa.

Ljubav iz naslova prenesena je u ljubav spram plesa, čina plesanja samog, dok se radom raspravlja o razlici između plesa i njegove realizacije kao društvenog događanja. 

Petra Hrašćanec izvodi plesne numere, izabrane ljubavne pjesme, dok u stankama saznajemo naoko efemerne detalje o nastanku produkcije, rasplećući suptilnu mrežu odnosa moći koja definira čin izvedbe. Gledatelja se poziva da aktivno preuzme odgovornost u lancu hijerarhije izvedbenog čina.

Njezina izvedba iznimno preciznih skokova, ali i odmaranja na zvučniku ili popravljanja vlastite bluze (Hrašćanec je odjevena u crne muške hlače i sivu košulju, naglašavajući svjesni odmak od „ženstvenosti“ bosih nogu i raspuštene duge kose, kakva perzistira u plesnom teatru u rasponu od Isadore Duncan do Pine Bausch) pristaje nam pokazati procesnost svog plesnog razmišljanja, sva ona „nečista“ mjesta plesačke koncentracija u kojima se autorica pokreta dvoumi u kojem smjeru krenuti. Ta otvorenost, ali i diskretna virtuoznost njezina djela sama je po sebi pohvala „razmišljanju“ naglas te unikatnosti stvaralačkog postupka.- Nataša Govedić (Novi list)

Premijerno izvedena 2011. na Tjednu suvremenog plesa, Love Will Tear Us Apart jedna je od najizvođenijih hrvatskih plesnih predstava, već godinama za redom ovaj solo posvećen odnosu plesa i specifičnog žanra pop glazbe plijeni pozornost domaće i strane publike. Izvedena je na svim najznačajnijim festivalima u Hrvatskoj, te je gostovao u europskim kulturnim metrolopolama poput Bruxellesa, Pariza, Dublina, Milana.

Petra Hrašćanec i Saša Božić već godinama djeluju na hrvatskoj i europskoj plesnoj i kazališnoj sceni i to u različitim formatima i produkcijskim kontekstima. Njihove zajedničke radove obilježava ustrajanje u proceduralnoj prirodi radova, invencija scenskih jezika i poigravanje s različitim dispozitivima izvedbe.

 

Koncept i koreografija: Saša Božić i Petra Hrašćanec

Izvođačica: Petra Hrašćanec

Izbor glazbe: Saša Božić i Petra Hrašćanec

Priprema zvučnog zapisa: Damir Šimunović

Kostimi: Zdravka Ivandija Kirigin 

Produkcija: de facto

 

cijena ulaznice: 50 kn

Kupi ulaznicu

foto: Neven Petrović | Damir Žižić