FILM

Kolaži o laži | Predstavljanje dokumentarnog serijala

14.7.2021. | 19 sati

Dokumentarni serijal KOLAŽI O LAŽI u režiji autorskog dvojca Judite Gamulin i Nebojše Slijepčevića predstavljen je 14.7.2021. u Uraniji – prostoru kreacije.

Predstavljanju su nazočili autori, kao i dio protagonista iz serijala: Borna Sor, Predrag Ličina, Želimir Sappe, Alemka Sappe, Nebojša Blanuša i mnogi drugi. Predstavljanje je uključilo projekciju epizode Virtualni identiteti.

Spomenuti serijal 25. srpnja počinje se emitirati na prvom programu HRT-a, nedjeljom u 14 sati. Riječ je o projektu koji na uzbudljiv način propituje i analizira suvremeni medijski i tehnološki spektar u kojem živimo, u kojem je jako teško razlikovati laž od istine i falsifikat od originala.

Većina ljudi misli da rijetko laže, ali statistika ne laže – prosječni građanin tijekom jednog sata prosječno izgovori pet puta neistinu. Dnevno nam se laže čak dvjestotinjak puta, što znači da svakih pet minuta u danu čujemo jednu neistinu. Svi lažemo, a oni koji tvrde suprotno mogli bi biti najveći lažljivci od svih! Pitanje koje se postavlja jest – što se dogodi kada se laž usavrši? Kada s privatne međuljudske, lokalne razine pređe na onu globalnu. Kada ohrabrena medijskim i tehnološkim razvojima i promjenama uđe u sve pore naše svakodnevnice? Dok smo se brojnim knjigama i serijama pokušavali usavršiti u prepoznavanju tuđe laži u pokretima, gestama i mimici lica – laž je dobila novi dom. Ukorijenila se snažnije nego ikad u medijskom i tehnološkom okruženju u kojem živimo, nabacila novu masku, dobila stotinu oblika i postala apsolutno neuhvatljiva.

Nagrađivani redatelj Nebojša Slijepčević (Gangster te voli, 2013., Srbenka 2018.) i talentirana mlada redateljica Judita Gamulin (finalistica studentskog Oscara) u suradnji sa producenticom Reom Rajčić iz Eclectice, postavili su Kolaže kao zanimljiv spoj dokumentarne serije i zabavnog formata, koji bi mogao parirati visoko produciranom sadržaju inozemnih streaming platformi. Tako nužnu lekciju iz medijske pismenosti zapakirali su u ruho dinamične, aktualne, akcijske, gotovo reality / dokumentarne forme koja bi mogla biti osvježenje za lokalnu ponudu televizijskog programa.

Širokom temom medijskih i tehnoloških laži poigrali su se kroz 6 pedesetominutnih epizoda prema slijedećim temama:

  • LAŽNE VIJESTI
  • LAŽNE SNIMKE
  • DOKUMENTARNI FILM
  • OGLAŠAVANJE
  • TEORIJE ZAVJERE
  • VIRTUALNI IDENTITETI

I sama forma svake epizode demonstrira mogućnosti suvremenih medija i tehnologije, pa je u svrhu snimanja serijala i analize navedenih tema pokrenuto više kontroliranih eksperimenta u stvarnom svijetu čiji rezultati će biti vidljivi u epizodama.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Srijeda, 2. 3. 2022.

Nemirni

8.3.2022. | 20 sati

Nemirni, novi film belgijskog redatelja Joachima Lafossea bit će pretpremijerno prikazan u sklopu ZFF-ovog programa u Uraniji na Kvaternikovom trgu. Projekcija filma održat će se u utorak, 8. ožujka u 20 sati uz uvodni razgovor i gostovanje slikara Zlatana Vehabovića.