KNJIGA

Car je gol na kiši

24.4.2022. | 12 sati

Car je gol na kiši knjiga je napisana "uživo" tijekom osam tjedana 2019., svakodnevnim slanjem tekstova e-mailom, adresaru od stotinjak primatelja. Nizanjem slika koje uključuju i čitatelje - poglavlja su često potaknuta njihovim reakcijama i porukama - priča teče kroz različite flash-backove cjelokupna životnog iskustva, stvarnih odnosa i njihova vrednovanja, akteri su živi ljudi s imenima i prezimenima, istovremeno simboli jedne sasvim određene stvarnosti s neupitnim ljestvicama vrednota. Taj kolaž dokumentarnog i fiktivnog, sjećanja i zamišljaja, živog i neposrednog obraćanja punog poezije i humora koji stalno prate i omogućuju iskaz osebujne, proživljene filozofije, izranja ovdje u svom punom sjaju i snazi i dojam je da Stanislav objavljuje najvažniju, najiskreniju knjigu svog života. Upravo ta emocija, kad ti je nešto najvažnije na svijetu – emocija je koju autor priziva, njeguje, pušta joj da ga vodi, pokazuje nam koliko je takva opredijeljenost važna i djelotvorna. 

(Iz pogovora Katarine Mažuran, više na http://stanislav.petikat.com/press/40/51/recenzija-rukopisa-car-je-gol-na-kisi)

Tematski, knjiga spaja pisanje i performans, intimno i javno, život i umjetnost, a u strukturi prepliće trenutke sadašnjosti sa slikama iz djetinjstva, crticama koje zrcale jednaku strast prema čitanju, glazbi, komunikaciji, prijateljstvu… Započet bez namjere da postane knjigom, tekstse ubrzo pretvara u polufiktivnu povijest nastanka jednog umjetničkog projekta. Ono što je na početku pisanja tek apsurdni zamišljaj, potaknut jezičnim nesporazumom, na kraju knjige uistinu otvara novo životno poglavlje:Car je gol ime je umjetničkog kolektiva koji će, uz dc.sci Dubravku Zimu i povjesničarku umjetnosti Nevenu Tudor te glumca Renea Medvešeka, svojim performansom predstaviti autora i knjigu.   

Više o kolektivu na http://carjegol.com/

Stanislav Habjan, pisac i multimedijski umjetnik. U hrvatskoj se književnosti pojavio g. 1984. knjigom kratkih priča Nemoguća varijanta koja je ubrzo osvojila kultni status i danas se smatra paradigmatskom knjigom Quorumova naraštaja. Autor je četiri knjiga proze, nekoliko slikovnica i grafičkih mapa te knjige pjesama Košulja na cvjetove i pjesme na struju (Petikat, 2020.), kao i dizajnerske monografije Neobjavljeno 1983-2023 (HDD, 2021.)

Više na_ https://stanislav.petikat.com/hr/stanislav-habjan