KREACIJA

Predstavljen je program Urania - prostor kreacije 2020.

Kulturni program udruge Urania predstavljen je u Zagrebu.

Urania –prostor kreacije mjesto je posvećeno kreativnom djelovanju, a posebice onom koje propituje sebe, društvo, svijet. Kao prostor kreacije posebnu pažnju posvećuje kreativcima svih struka, u nastajanju ili već prepoznatima, društvenom angažmanu te razvoju publike kroz edukaciju i razmjenu iskustava i mišljenja. 

Urania je prostor dostupne, otvorene i stalne razmjene informacija, znanja i ideja u području kulture, umjetnosti, arhitekture, dizajna i ostalih kreativnih struka. Svojim programskim pristupom veliki naglasak stavlja na promoviranje izvrsnosti u svim područjima ljudskog djelovanja, pristupačnost i demistifikaciju umjetnosti i kulture te brisanje umjetno stvorenih granica između stručnjaka i publike.

Program Urania – prostor kreacije 2020. predstavili su i najavili Saša Begović, predsjednik udruge Urania i partner u arhitektonskom studiju 3LHD, jednom od osnivača udruge, Tena Razumović Žmara i Vanja Daskalović, voditeljice projekta i programa Urania – prostor kreacije, Selma Mehadžić; programska koordinatorica UO Zagreb Film Festival, Zvonimir Dobrović; umjetnički voditelj udruge Domino, Tena Bošnjaković; producentica kazališta de facto i Umjetničke organizacije 21:21, Ivana Buljan Legati; glumica, spisateljica i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te Seid Serdarević; glavni urednik i osnivač nakladničke kuće Fraktura.

Kako je nastala Urania – prostor kreacije ispričao je Saša Begović:

“Posljednjih 16 godina 3LHD je bio smješten na lokaciji u Božidarevićevoj. Nemogućnost daljnjeg rasta i želja za što kvalitetnijim prostorom za rad svih 3LHD-ovaca, potakli su nas na odluku da preselimo, a kada se na tržištu pojavilo nekadašnje kino Uranija to je jednostavno bila prilika koju nismo smjeli propustiti! (…) Promišljajući preuređenje i prenamjenu odlučili smo se na novi veliki iskorak za nas, jer nismo htjeli da Urania postane samo novi ured.Kroz novi prostor, smješten u bivšem kinu Partizan/Urania, osim našeg novog ureda, željeli smo stvoriti mjesto koje će arhitekturu približiti širem krugu ljudi – kroz prostor za izložbe, predavanja i razna događanja otvorenog tipa koji će, vjerujemo, postati točka okupljanja i aktivacije ovog dijela grada. (…) Misao vodilja u odluci da dio prostora otvorimo za javnu namjenu bila je ta osnovna ideja nekadašnjih kina kao epicentara događanja u kvartovima, a mi s Uranijom – prostorom kreacije želimo učiniti upravo to! Vratiti srce kvartu i omogućiti našim sugrađanima jedan nezavisan prostor interakcije.”

Urania – prostor kreacije publici u narednom periodu donosi bogat kulturni sadržaj: izložbe, predavanja, filmske projekcije, književnost, koncerte… Program Izložbe u Uraniji predstavit će dizajnersku i umjetničku produkciju visoke razine i kulturne vrijednosti, naručene, samoinicirane i autorske radove. Osobito važan dio galerijskog programa bavi se umjetnošću, dizajnom i arhitekturom kroz društveni i kulturni kontekst u kojem se razvija

„S predstavljanjem programa objavljujemo i početak javnog natječaja za izlaganje u Uraniji, detalji natječaja dostupni su na internetskoj stranici www.urania.hr. Koristim ću ovu prigodu kako bih na natječaj pozvala sve likovne umjetnike, dizajnere i profesionalce srodnih struka.“ – napomenula je Tena Razumović Žmara

Uz program Izložbe u Uraniji, predstavljen je i program Razgovori u Uraniji. Razgovori u Uraniji zamišljeni su kao javno mjesto susreta, razmjene i konfrontacije ideja, iskustava, mišljenja i stavova, no još važnije, kroz te susrete stvaranje novih iskustava i interakcija.

„Osmišljeni kao 6 razgovora podijeljena u 3 tematske cjeline, Razgovori u Uraniji u istom trenutku suprotstavljaju i spajaju stručnjake iz relevantnih područja i publiku kao važan faktor u stvaranju javnog mijenja. U širem kontekstu, Razgovori u Uraniji propituju što se zbiva u trenutku suradnje i konfrontacije stručnjaka i publike, kao i što je kontekst danas, a što će biti sutra. U užem kontekstu bave se propitivanjem suvremenih kretanja unutar tematskih cjelina arhitekture i dizajna, umjetnosti te ekologije, održivosti i urbanizma.“ 

Uz „in house“ programe ostvarene su i suradnje u nekoliko programa, a čije će izvedbe publika imati priliku pogleda, saslušati i doživjeti upravo u Uraniji – prostoru kreacije.

Filmski program ZFF @ Uraniji najavila je Selma Mehadžić

„Zatvaranjem kina Europa u lipnju prošle godine, Zagreb je nažalost izgubio stalno i sigurno mjesto za prikazivanje suvremenog autorskog filma. Ipak, u ovim nezahvalnim vremenima za nezavisno kinoprikazivaštvo, vlasnici i voditelji ovog novog multimedijalnog prostora pozvali su nas da sudjelujemo u stvaranju filmskog programa, čime su pokazali volju da nekadašnje kino Urania i nakon prenamjene ostane otvoreno kulturi i služi javnom interesu. Vodeći se time da prostor nije standardna kinodvorana, organizirat ćemo projekcije filmova koje će pratiti razgovori sa zanimljivim akterima domaće kulturne scene, pritom nastojeći iskoristiti njegovu glavnu prednost – a to je da ono svojim uređenjem prije svega predstavlja mjesto druženja. Projekcije u kinu Urania svakako vidimo kao priliku za ponovni susret s našom publikom iz kina Europa.“

Suradnju na filmskom i izvedbenom programu udruge Domino, Queer MoMenti najavio je Zvonimir Dobrović, umjetnički voditelj udruge Domino. Suradnju na izvedbenim i kazališnim projektima najavile su i predstavile Tena Bošnjaković; producentica kazališta de facto i Umjetničke organizacije 21:21 te Ivana Buljan Legati; glumica, spisateljica i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti.

Festival Feminizam je za sve najavio je Seid Serdarević, a koji će se održati u Uraniji od 8. do 11. ožujka 2020. U četiri dana pokušat će ponuditi uvid u ideje i smjerove suvremenog feminizma te upozoriti na važnost feminističkog znanja i iskustva u borbi za slobodnije i pravednije društvo kao i u borbi protiv ukidanja i ograničavanja ženskih, radničkih i prava manjina. 

U okviru festivala odigrat će se jedna kazališna predstavu i održati šest tribina. Poticaj za održavanje festivala jest i objavljivanje devet knjiga neposredno prije njegova početka, u izdanju Frakture: po jedna knjiga iz teorije i povijesti feminizma. 

Povodom predstavljanja programa publici je otkrivena i pop up umjetnička intervencija likovnog umjetnika Mirona Milića.

Temeljna vrijednost Uranije je osnaživanje i stvaranje zajednice kroz integraciju različitih vidova kreativnog djelovanja, suradnju stručnjaka i publike te otvaranje mogućnosti za zajedničko stvaranje nove vrijednosti. Stvaranjem nove vrijednosti Urania postaje prostor kreacije!

Foto: Samir Cerić Kovačević