IZLOŽBA

ORGAN VIDA – Marko Gutić Mižimakov: Kruzajući kroz mnogostrukost, dezorijentiran.

Srijeda, 30.9.2020. u 19 sati

11. ORGAN VIDA Međunarodni festival fotografije – Neodlučne slike | 02/09 – 04/10/2020

Marko Gutić Mižimakov: Kruzajući kroz mnogostrukost, dezorijentiran. 

Izvedba: 30.09. u 19:00 @ Urania (Kvaternikov trg 3/3)

Izvedba će se održati na engleskom jeziku

-------

Recital i vizualni esej sastavljen od prikaza queer prostora i osjećajnosti.

AttnGAN algoritam uvježban je na postojećoj slikovnoj bazi podataka, a programiran je tako da na temelju jednostavnog tekstualnog inputa generira sasvim novu sliku opisanog fizičkog prostora. Nemogućnost algoritma da stvori uvjerljivu reprezentaciju zbog ograničenosti podataka kojima raspolaže u izvedbi se ne uzima kao manjkavost. Upravo ta nemogućnost omogućava da opisani prostori u svom prikazu ostanu fluidni te da se tako othrvaju petrificirajućim tržišnim silama koje ih teže pretvoriti u šljokičastu robu.

Tijela označena kao različita prisiljena su tražiti prostore slobode i intimnosti daleko od dominantnog pogleda. Povijesno su ti prostori često bili parkovi, plaže i javne kupaonice. No, uslijed komodifikacije LGBTQ+ identiteta nakon Stonewalla koja nas je svela na ciljne skupine na ružičastom tržištu te dovela do pojave i rapidnog širenja dating aplikacija, ti se javni prostori postupno vraćaju u privatnu sferu i čine queer susrete prekarnijima nego prije.

Susreti se pokviruju (eng. queering) mojim i tvojim dodirom, mimo normativnog. U ovom performansu osobne potrage za takvim susretima u parku, na plaži i u mračnoj sobi, oni su opisani stihom , dok se  kritička refleksija o osjećajima, orijentaciji i pregovaranju u ovim nestabilnim prostorima odvija u mraku, između treperavih, mutnih i nerazlučivih slika krajolika.