KAZALIŠTE

6 GLUMICA TRAŽI AUTORA

Predstavljanje projekta

Raspored igranja: Četvrtak, 18.06. u 20 sat, online live stream na Urania.hr

Projekt “6 glumica traži autora” želi na jednom mjestu okupiti, objaviti, razvijati i postaviti tekstove suvremenih hrvatskih dramatičara s jakim ženskim likovima.

Okupit će se glumice svih generacija kako bi uputile javni poziv autorima i autoricama i upozorile na pitanje reprezentacije žena u medijima i da bi potaknule raspravu vlastitim dosadašnjim iskustvima.

Kako bi se odgovorilo na postojeći manjak ženskih uloga, cilj je prvo na jednom mjestu objaviti tekstove koji su u skladu sa zadanim kriterijima: glavna ženska uloga, većinske govorne ženske uloge, Bechdel-Wallace test itd. Tekstovi će biti objavljeni na portalu partnera “drame.hr”.  

Objavljene drame predstavit će se javnosti u sklopu dinamiziranih čitanja „Čitanje NJE“ koja će nastati suradnjom dramskih, vizualnih umjetnika i glazbenika. Čitanjima se želi potaknuti daljnje stvaranje kazališnih komada za glumice i okupiti zainteresiranu publiku.

Podrškom mreže suradnica glumica, istraživat će se konkretne mogućnosti postavljanja prijavljenih tekstova u kazalištima diljem Hrvatske.

Sretni smo da  već sad imamo potporu suradnica iz Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke i Karlovca. Naša mreža suradnica svaki je dan sve veća, a zasad ju čine Nera Stipičević, Ines Bojanić, Aleksandra Stojaković, Anastasija Jankovska, Martina Čvek, Petra Svrtan, Olga Pakalović, Sandra Lončarić, Tonka Pintarić, Petra Cicvarić, Erna Rudnički, Marija Kolb, Lana Vatsel i Tara Rosandić.

Osim naših mrežnih suradnica na predstavljanju će biti prisutne i kolegice koje podržavaju  naš projekt: Sanja Vejnović, Barbara Nola, Ecija Ojdanić, Jadranka Đokić, Ivana Roščić, Ksenija Marinković, Ana Maras Haramander, Tena Nemet Brankov, Judita Franković Brdar, Dunja Fajdić, Anja Matković i Petra Dugandžić, a svoju potporu ostale kolegice dat će putem društvenih mreža.

Četvrtak, 8. 4. 2021.

6gta | Čitanje NJE |

08.4.2020. u 18 sati

Karlovačke ženske snage, Petra Cicvarić, glumica i spisateljica i Ana Maria Štefanac, glumica i radijska voditeljica, dio su mreže suradnica iz struke koje od samog početka podržavaju projekt i koja je svakim danom veća.