KAZALIŠTE

HOERSPIEL: Anti Perkoviću u spomen

Subota i nedjelja, 14. i 15.11.2020 | 20:30 sati

HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje), od publike i kritike cijenjena „kazališna priča o misteriju i romantici ranih dana radija“ dramaturginje i redateljice Pavlice Bajsić Brazzoduro u kojem već 7 godina nastupa 10 glumaca, glazbenika, radijskih autora i ton-majstora – prvi put dolazi u Uraniju - prostor kreacije.

Ova izvedba je, uz malu izložbu knjiga i albuma, posvećena preminulom članu radiofonijskog ansambla, novinaru, glazbeniku, radijskom autoru i prijatelju Anti Perkoviću, te je sav prihod namijenjen u humanitarne svrhe.  

HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje) je predstava koja govori o samim počecima radija, o vremenu kada su tada vrlo popularne radio-drame išle uživo iz studija, s glumcima, glazbenicima i maherima za rekonstrukciju potrebnih šumova i atmosfera. Zadivljena a ponekad i sumnjičava publika se tih večeri okupljala oko radio-aparata, tog bežičnog misterija, kao nekada oko ognjišta, uhom naslućujući a u glavi stvarajući jedan sasvim novi svijet. Osim kao jedinstvena kazališna priča o radiju samom, “malim ljudima unutar radijske kutije”, HOERSPIEL na jedan neobičan način evocira i duh Zagreba u vrijeme između dva svjetska rata, ali i kasnije.

-------

Autorica: Pavlica Bajsić Brazzoduro

Igraju: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Starčević, Matija Antolić, Ljubica Letinić, Dino Brazzoduro, Nina Bajsić, Dalibor Piskrec i Pavlica Bajsić Brazzoduro uz snimke glasova Ante Perkovića i Zvonimira Bajsića

Oblikovatelj svjetla: Marino Frankola

Producentica: Katarina Grgić

-------

Iz intervjua Ante Perkovića na Radio Studentu i HTV-u 2015. i 2016.g:  

Neki od nas su se tek upoznali na HOERSPIELU, ali smo se svi  bavili radijem. Mislim da nas povezuje ta neka zajednička strast prema odnosu prema mediju prvenstveno. Jer ono što je radio danas je dijametralno suprotno onome što bi mi htjeli da radio bude ili barem dijelom da bude. Dakle da bude neki prostor istraživanja, neki prostor slobode i prostor gdje zvuk dobiva svoje puno izražajno bogatstvo.

HOERSPIEL funkcionira na puno razina. Mislim da nas prije svega uči da ponovno otkrivamo slušanje. Ne samo radijskih sadržaja nego i drugih ljudi i riječi i značenja i zvukova koji su oko nas, ali smo ih prestali primjećivati. Zbog ovog vremena u kojem je slika toliko dominantna, mi najčešće uši gotovo i ne koristimo. Zato kroz HOERSPIEL mi pokušavamo ljudima otvoriti taj prostor maštanja, prostor interpretacije, prostor zamišljanja stvari koje čuju.  

Ulaznice za predstavu možete kupiti putem linka.

Četvrtak, 8. 4. 2021.

6gta | Čitanje NJE |

08.4.2020. u 18 sati

Karlovačke ženske snage, Petra Cicvarić, glumica i spisateljica i Ana Maria Štefanac, glumica i radijska voditeljica, dio su mreže suradnica iz struke koje od samog početka podržavaju projekt i koja je svakim danom veća.